Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'fb_filter_query' not found or invalid function name in /var/www/tyresolanthandel.se/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298
Om kaffet | Tyresö lanthandel

Tyresö Lanthandel erbjuder riktigt fint specialkaffe i små upplagor till dem som verkligen är mån om god smak likväl som rättvisa, hållbarhet och kvalitet. Rostat av en av Sveriges bästa rostmästare!

Våra bönor är noga utvalda

När vi väljer bönor till våra kafferostningar så väljer vi de med kärlek och omsorg. Vår rostmästare Michel som skapat våra smaker, söker och finner kaffe utöver det vanliga. Han ser också till att vårt specialkaffe, det vill säga kaffe som uppnår minst 80 poäng på en 100 gradig skala, står för rättvisa, hållbarhet och kvalitet så att vi vet att både vårt kaffe och kaffebonden mår bra.

Specialkaffe

Vi använder enbart specialkaffe. Världens kaffebönor poängbedöms. Bara cirka 5–10% får så högt betyg att det får kallas specialkaffe. Bönor av högsta klass ger en renare, tydligare och mer finstämd karaktär där du tydligt känner smaken av kaffebäret. För att inte få bitterhet och beska bränner vi inte våra bönor utan rostar dem i en lägre temperatur så att kaffebäret framhävs på bästa möjliga vis.

Unikt med specialkaffe är också den noggranna sorteringen. Det gör att vi kan spåra ursprung och att bönorna har minimalt med defekter.

 

Organisationen SCAE, Speciality Coffee Association och SCAE Swedish Chapter beskriver specialkaffe så här: Specialkaffe är kaffe som har odlats och skördats under ideala förhållanden och som därigenom har utvecklat en enastående karaktär. Processen att förädla moget kaffebär till råkaffe sker med största omsorg för att minimera defekter och ge högsta möjliga kvalitet. Sedan rostas kaffet varsamt för att få fram den inneboende karaktären. När kaffet bryggs med kunskap och engagemang omvandlas kaffebönan till en högkvalitativ dryck, som är både annorlunda och överlägsen marknadens norm. Den färdiga drycken skall kunna spåras tillbaka till bönornas geografiska ursprung.

Varieteter

I våra exklusiva kafferostningar har vi endast obesprutade Arabica-bönor. Kaffebönan Arabica är ett bär som härstammar från Etiopien. Den har spridits runt världen och har idag ett stort släktträd som kallas för varietet. Varieteten har uppkommit genom den förändring av miljö och klimat som den varit med om. Varieteter som vi har till vårt kaffe:

Typica är grunden varifrån många varieteter har utvecklats. Typica ger låg produktion men riktigt hög kvalité på kaffet.
Bourbon kan vara röda, gula och orangea. Den röda är vanligast. Bourbon ger hög produktion och har en riktigt hög kvalité på kaffet.
Mundo Novo är en hybrid av Typica och Bourbon. Mognaden av bären är långsammare än hos andra varieteter.
Catuai är en hybrid av Mundo Novo och Caturra. Den ger gula och röda frukter samt den gröna Ouro Verde.
Caturra är en naturlig mutation av Bourbon. Den ger en fantastisk kvalité på kaffet med toner av citrus.

Processmetoder

Efter att kaffebäret har plockats så är första steget i förädlingen proccessmetoden. Det vill säga på vilket sätt man torkar kaffebönorna.

Processmetod Tvättat
Våra bönor är främst tvättade. Det vill säga kaffebären läggs i vattenbad där den flytande frukten skiljs åt från den som landar på botten. De omogna och dåliga bären flyter medan mogna hamnar på botten. Med hjälp av maskiner så tas fruktköttet och skalen bort. Sen läggs bönorna ut i vattenbassänger. Sockerlaget (mucilage) som omger bönorna jäser (fermenteras) bort genom kontakten med vattnet. När sockerlaget jäst bort tvättas kaffebönorna en gång till före de läggs ut i solen för att torka. Det här ger bönor med en ren kaffesmak med lite högre syrlighet (speciellt kaffe som vuxit på hög höjd).

Processmetod Semitvättat
Den här processmetoden innebär att bäret skärs upp med en plastkniv för att därefter komma ut ur sitt skal via en centrifug. Kaffet packas i säckar och torkas till 40% fuktighetshalt. Under den här torkprocssen torkar sockerlaget (mucilage) in i bönan och ger kaffet en intensiv sötma, stor munkänsla och rund syrlighet. Den här processmetoden är mer miljövänlig då det inte går åt något vatten i jäsningsprocessen. Likaså går det inte åt någon energi när bönorna torkar naturligt.

Paketeringen

Efter att vi har rostat kaffet får det vila i 1-2 dygn innan vi paketerar det. Paketeringen sker i återförslutningsbara påsar med envägsventil. Då kaffet är så färskt hjälper ventilen till så att det inte blir övertryck i påsen. När påsen är tom ska den återvinnas och sorteras som plastförpackning.

Dosering

För att få en riktigt god kopp kaffe är det viktigt med doseringen. Vi rekommenderar en dos på cirka 7g (cirka 15ml) kaffe  per deciliter vatten för att få rätt smak och ton i kaffet. Vill du ha ett svagare eller ett starkare kaffe så kan du över- eller underdosera alternativt pröva någon av våra andra goda goda rostningar för att få rätt känsla. Se mer av vårt sortiment under fliken varor.

Extrahering

Extrahering kallas kontakten mellan vattnet och det malda kaffet när man brygger. Beroende på hur pass finmalet kaffet är behöver vattnet rinna mer eller mindre snabbt igenom kaffemalningen.
Rinner vattnet för långsamt igenom det malda kaffet kan smaken på bryggningen bli sur, bitter och för stark.
Rinner däremot vattnet för snabbt igenom det malda kaffet så kan det bli en tunn och smaklös bryggning.

Följ oss på Instagram


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/tyresolanthandel.se/public_html/wp-content/themes/tyresolanthandel/footer.php on line 33

Betalning och distrubition

PayPal Visa MasterCard PayPal DHL